December

Standard

De decembermaand is begonnen.

Buiten wordt het kouder, binnen wordt het warmer en gezellig met kaarsjes en de kachel aan. 

De feestdagen zijn in aantocht.

In de winkels is een overdaad te vinden aan kerstversierselen, aan luxe levensmiddelen. Kerstbomen, in alle soorten en maten, worden te koop aangeboden.

De stress neemt toe!

Bij vrijwel iedereen. Bij de kinderen, die in grote afwachting zijn van Sinterklaas en zijn Pieten, of die nou wel of niet zwart zijn. Bij hun ouders, die de cadeautjes hebben moeten vergaren, in drukke tijden. En misschien wel terwijl er bezuinigd had moeten worden. Bij de winkeliers, of het dit jaar weer gaat lukken juist in die decembermaand voldoende omzet te halen. Bij ouderen, die wellicht tegen eenzame feestdagen zitten aan te hikken.

Het lijkt wel of het elk jaar erger wordt, en ook eerder. Met z’n allen leven we zo’n beetje gemoedelijk door de maanden van het jaar heen, om dan vervolgens, tegen December, met z’n allen in de stress te schieten, voor de feestdagen die eraan komen.

Kan het nog anders?

Kan het bewuster?

Wat betekent Kerstmis voor jou? Wat betekent de Jaarwisseling voor jou? Is het het feest van overdaad, van veel en lekker eten, van veel mensen over de vloer.

Of zou het ook het feest van bezinning kunnen zijn? Een aantal vrije dagen, waarin je stilstaat bij hoe het eigenlijk met jou en je dierbaren gaat. Stel je aan de kerstdis de vraag aan je naasten; ‘hoe gaat het met jou?’ En welk antwoord geef je zelf? Het standaard ‘goed’, of durf je dieper te gaan dan dat?

Zou het niet mooi zijn als je deze Kerst en deze Jaarwisseling jezelf cadeau geeft dat je vooral dichterbij jezelf en de mensen om je heen komt te staan. Is dat niet een beetje waar het om draait?

Het levert minder stress op. Want je hoeft niet opgeklopt te zijn, zoals de slagroom, je hoeft niet alles perfect te doen, ook niet met Kerst. Je mag jezelf en je naaste vertellen hoe het écht met je gaat, zelfs al zijn het feestdagen.

Gewoon méns zijn, dat wens ik je deze feestdagen toe. Geniet ervan!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s