Bewustzijn

Standard

Voor schrijven zijn een aantal vaardigheden nodig:

  • Vanzelfsprekend (Is dat wel zo vanzelfsprekend?) moet je hebben leren lezen en schrijven.
  • Verder is een bepaalde mate van intelligentie handig.
  • Observeren is een heel essentieel onderdeel van leren goed te schrijven.
  • Maar volgens mij is bewustzijn het meest belangrijke. Met regelmatig een flinke dosis bewustzijn wordt observeren gemakkelijker, wordt schrijven gemakkelijker.

We kennen het natuurlijk allemaal dat we aan het eind van een dag constateren dat we op de automatische piloot geleefd hebben. Dat we nauwelijks weten wat we gedaan hebben, hoe we van A naar B gekomen zijn, wat we gegeten hebben.

In deze maatschappij, waarin we vaak gedicteerd en geleefd worden door verkeer, werk, smartphone, computer en TV is bewustzijn soms ver te zoeken.

En, het is zo simpel! Voor bewustzijn hebben we nauwelijks gereedschappen nodig. Zelfs geen ander persoon, integendeel zelfs. Gewoon af en toe bewust naar je binnenste ik keren, je afsluiten voor al die schreeuwende impulsen en indrukken van buitenaf. Je afvragen en stilstaan bij hoe het met je gaat. Kijken naar wat je hebt. Stilstaan bij wat je wellicht anders zou willen hebben of willen doen.

Met een dagelijkse dosis bewustzijn wordt schrijven gemakkelijker, maar andersom wordt bewustzijn ook gemakkelijker met een dagelijkse dosis schrijven.

Tijd maken in het hectische bestaan om even een (dagboek)fragment te schrijven, waarmee je je bewust bent hoe het met jezelf gaat, werkt uiteindelijk bevrijdend.

In het begin zal het wellicht onwennig zijn om zo bewust met jezelf bezig te zijn en dat ook nog op te schrijven.

De aanhouder wint!

Ik gun je dat je door elke dag even bij jezelf stil te staan gaandeweg bemerkt dat dát moment diepgang geeft aan de dagelijkse beslommeringen en het je leven in een ander – bewuster – licht zet.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s