Goede voornemens

Standard

Gelukkig Nieuwjaar!

De oliebollen en appelflappen zijn weer op en tussen de knallende vuurwerkpijlen en champagnekurken door hebben we de goede voornemens voor dit nieuwe jaar aan elkaar bekend gemaakt. We gaan minder eten, minder drinken. We zijn al één dag gestopt met roken, of beginnen vandaag, de eerste ‘normale’ dag van dit jaar, met stoppen.

We zijn vol goede moed! Dit jaar gaat het écht lukken die goede voornemens waar te maken!

Gaat het dit jaar echt lukken met die goede voornemens?

Ergens in ons achterhoofd zeurt een klein duiveltje. Eén koekje, één wijntje, één sigaretje. Daarna…

Wat is dat toch dat we vol goede moed goede voornemens maken en dat we al heel snel ‘de fout ingaan’?

Er is een verklaring voor.

Willen afvallen, maar het niet volhouden. Stoppen met roken, maar het mislukt. Het zijn voorbeelden waarbij we ons bewust iets voornemen, waarna ons onderbewustzijn de boel saboteert.

Een vuistregel is dat als het bewuste en het onderbewuste in ons met elkaar strijden, het onderbewuste wint. Deze strijd tussen het bewuste en onderbewuste maakt een belangrijk deel uit van onze beslissingen en is één van de factoren die veel emoties opwekt. Het onderbewuste is zorgvuldig geprogrammeerd met overtuigingen, inprentingen en ervaringen en als we door een bewuste beslissing proberen het onderbewuste te veranderen, ontstaat er een probleem. Het lukt meestal niet, wat zorgt voor emoties, vaak ook frustraties. En dan grijp je naar dat koekje, die borrel of die sigaret.

Moeten we ons dan maar niets meer voornemen en het onderbewuste laten winnen?

Nee, dat hoeft niet. Zolang jij je maar bewust bent dat jouw onderbewustzijn een grote rol speelt bij goede voornemens, dat vanuit jouw onderbewustzijn emoties worden opgewekt, die op hun beurt weer zorgen voor reacties (het grijpen naar het koekje, de borrel of de sigaret), maak jij een kans van slagen.

Het is de kunst om het bewustzijn en het onderbewustzijn het met elkaar eens te laten worden.

En om dat te bereiken is het beste voornemen van dit nieuwe jaar je onderbewustzijn (beter) te leren kennen. Door je bewust ervan te zijn!

Ik geef je af en toe een aanzetje daartoe. Dus zorg dat je die tips niet mist; meld je aan op mijn website www.splashingwordworks.nl.

Dan heb je al direct een goede actie ondernomen. En dat hoef je je niet voor te nemen. Gewoon doen!

En dan krijg je elke week een memo dat er een nieuwe blog is. En bovendien, in deze januarimaand, een bundeltje gedichten cadeau.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s