Meditatieve stilte

Standard

Door Ineke de Jager, Praktijk Sora (www.praktijksora.nl)

Zo gaat dat. Je wil mediteren, je wacht tot iedereen het huis uit is, je trekt de stekker van de telefoon uit, je steekt een wierookstokje aan, je gaat op je favoriete kussen zitten … en dan begint je buurman enkele huizen verder het gras te maaien en blijkt er twee kilometer verder een feestje te zijn, waar ze besloten hebben de buurt te vergasten op loeiharde muziek.

Ik heb het in al die jaren dat ik mediteer vaak meegemaakt dat deelnemers van een mindfulness-sessie klagen over gebrek aan stilte. Er blijken kinderen te wonen op het domein, er is een drukke weg in de buurt, er is een andere groep in hetzelfde gebouw … Het verstoort onze concentratie. We denken dat we ons met alles wat we in huis hebben op maar één ding moeten richten: alleen maar de adem tellen, alleen maar ik… Al de rest is verstoring. Idem dito voor het innerlijke geraas. ‘Al die gedachten houden mij weg van die diepe innerlijke stilte in mij waar ik zo graag wil bij komen’…………..

Maar er zijn twee soorten stilte. Er is de stilte die alle geluiden probeert uit te sluiten. Dan betracht je een diepe concentratie die niet meer door geluiden, van binnen of van buiten gestoord wordt. Zeker, dergelijke intense lang aangehouden concentratie kan tot allerlei intense ervaringen leiden. Als het dat is wat je zoekt.

Maar er is ook een heel andere stilte, een stilte ‘als de eindeloosheid van het universum’. In het universum is er veel plaats, heel veel. Het is een stilte waar àlle geluiden welkom zijn. Een stilte die niets uitsluit. Een stilte waarbij ieder geluid welkom is. Niet enkel de geluiden van buiten, maar alles wat zich aandient. Daar is de stilte van het universum het klankbord van alle geluiden….

En dan kunnen we op ons kussen zitten terwijl die mensen daar die aan het feesten zijn en de tijd van hun leven hebben, en kunnen we daar zitten in een ondoorgrondelijke stilte die door niets wordt gehinderd.

Niet omdat we ons van het lawaai kunnen afsluiten maar juist omdat we het toelaten! Misschien kunnen we zelfs meeresoneren en ervan genieten. We kunnen de geluiden horen zonder er een oordeel over te hebben…En we kunnen op ons kussen zitten en al die gedachten en gevoelens en geluiden toelaten…..

Dit is wat je noemt, jezelf ruimte geven en daarom ook de anderen……………

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s