STEUNBETUIGING

Standard

Het zijn emotionele tijden in ons land. Met de vliegramp, vooral voor de nabestaanden van zoveel omgekomen Nederlanders. Een collectief verdriet, noemde iemand het van de week. Aangrijpende beelden, een dag van nationale rouw. Volop emoties.

Er is niets mis met emoties, hoe schrijnend in dit geval dan ook.  Verdriet, boosheid, schaamte…het zijn allemaal valide en belangrijke emoties en er is ook niets mis met het uiten daarvan; een flinke huilbui, constructieve woede-uitbarsting of een uiting van angst kunnen opluchten en de spanning, die zich heeft opgebouwd, ontladen.

Eén van de grootste blokkades die kunnen ontstaan is het ontkennen van emoties.Je kunt op veel verschillende manieren ontkennen. Bewuste ontkenning is het willens en wetens niet accepteren van een feit, een gegeven of een mening. ‘Dat is niet waar’ is een bewuste ontkenning. Er zijn vast dezer dagen mensen geweest die dát dachten of wilden denken.

Veel mensen kennen het ontkennen van emoties. Zeker ook in deze maatschappij en onze cultuur waarin het niet zo ‘done’ is om emoties te uiten.

We mogen toch hopen dat de mensen die nu getroffen zijn gewoon hun emoties mogen kunnen uiten. Nu, maar ook later nog, als alle media-aandacht weer minder geworden is. Als ons alledaagse leven weer opgeslokt wordt door andere nieuwsfeiten of eigen sores.

Laten we niet vergeten!Laten we de mensen die getroffen zijn door dit immense verdriet niet vergeten.Laten we stil blijven staan bij de emoties die de vliegramp teweeg heeft gebracht.

Zodat de getroffenen zich gesteund weten en hun emoties kunnen uiten. Opdat ze niet nóg meer verliezen dan ze reeds verloren hebben…

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s