Inzicht

Standard

Elke dag ontvang ik een spreuk in mijn mailbox via www.dagelijksegedachte.nl.

Van de week kwam deze spreuk voorbij; Twijfel is de wachtkamer van inzicht (Confucius).

Deze spreuk sprak me bijzonder aan. In mijn leven ben ik tot veel inzichten gekomen en voorafgaand aan dat moment van inzicht was er de twijfel. Het me niet zo gemakkelijk voelen. Heen en weer geslingerd worden tussen verschillende gedachten en gevoelens.

Zodra ik dat bemerk,  pak ik mijn schrijfbloc. Sluit ik me af voor de buitenwereld. En schrijf. Schrijven is op zulke momenten een prachtig middel om die heen en weer springende gedachten te ordenen. Je niets aantrekken van zinsopbouw of spelfouten, maar gewoon je pen op het papier het werk laten doen. De gedachtenstroom vloeiend aan het papier toevertrouwen.

Je komt altijd ergens bij uit. Wellicht al bij een stukje inzicht. Misschien ook bij gedachten die je van jezelf nog niet kende en die nog tijd en aandacht nodig hebben om te ‘rijpen’. Als het op papier staat, kan je er altijd naar terugkeren en er op een goed moment verder aan schaven. Totdat uiteindelijk inzicht volgt. Zoals de dikke Van Dale omschrijft; een mening, kijk op de zaak, besef, bewustzijn.

Mijn persoonlijke ervaring is dat zelfs hoe pijnlijk sommige inzichten ook waren, het feit dat ik tot dat inzicht kwam me verder hielp in het leven. Vanuit het besef en bewustzijn dat iets gewoon zo is, kan ik weer verder groeien. Dan helpt inzicht bij het verwerken van een stukje geschiedenis.

Om vervolgens rijker, wijzer en zelfbewuster verder te kunnen gaan.

Dat is toch prachtig!

Advertisements

2 thoughts on “Inzicht

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s