Voor je gelezen; Over empathie

Standard

In de Happinez las ik een interview met Roman Krznacic, die een boek schreef over Empathie, wat komend najaar verschijnt.

Empathie, het onderkennen van andermans emoties, staat de laatste tijd veel in de belangstelling.

Volgens Roman Krznacic heeft dat te maken met het feit dat we aan het terugkomen zijn van de opvatting dat we individualistische, egoïstische wezens zijn, die handelen uit louter eigenbelang. We hebben altijd wel voor onszelf moeten opkomen, door de evolutie heen, maar het is net zo belangrijk om af en toe in de schoenen van de ander te gaan staan.

Door het kapitalisme, marketing en reclame is de mens om ons heen langere tijd niet intereassant geweest. “Voorheen vergeleek je jezelf met je buren en had je niet zoveel materiële wensen. Nu wil je er net zo uitzien als een filmster en verlang je naar een huis uit een tijdschrift.”

Maar we gaan ons steeds meer beseffen dat dat niet echt geluk brengt. “Onze diep menselijke behoefte aan erkenning kan namelijk niet worden vervuld door materialisme en consumeren.” Echte erkenning haal je uit face-to-face-relaties.

“Door je te verplaatsen in de ander, kom je achter zijn/haar gevoelens en behoeften. Je gaat daar dan eerder op inspelen, met als gevolg minder onbegrip en meer verbondenheid.” Die verbondenheid maakt een mens gelukkig.

Bovendien, meer naar je medemens kijken is niet alleen goed voor die ander, het doet jezelf ook goed. “Als je je empathisch opstelt, kom je niet alleen meer over de ander te weten, maar ook over jezelf. De dialoog met anderen is een belangrijke manier om jezelf beter te leren kennen.”

Empathischer worden kan je leren, maar niet vanuit je eigen luie stoel, voor de buis.

“Ga praten met mensen uit andere woonplaatsen, uit andere culturen, van andere leeftijden.” Spreek met jezelf af dat je minimaal één keer per week iemand aanspreekt die je niet kent.

Ook empathie kan een gewoonte worden en het is een sleutel tot geluk. “Het geluk dat je krijgt via bevredigende relaties.”

Veel geluk!

Advertisements

2 thoughts on “Voor je gelezen; Over empathie

  1. Marjon Huiting

    Daar kan ik me helemaal in vinden Willemien. Zou een goed streven zijn als de wereldlijke regeringsleiders zich daar ook iets van zouden aantrekken. Dan zou de wereld er heel anders uitzien. Fijne dag vandaag!

  2. Leven is het kostbaarste bezit. Liefde voor leven is de bron van leven en de rijkdom van bestaan. Liefde voor leven is stimuleren van positieve emoties,elimineren van negatieve en denken vanuit het hart in onszelf, maar vooral in de ontmoeting met anderen, omdat die naar ons terug stralen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s