Kwetsbaarheid

Standard

Laatst werd ik attent gemaakt op een mooi interview met de Belgische psychiater Dirk de Wachter. Zijn levensleus is min of meer; ‘There’s a crack in everything, that’s how the light gets in’ (Leonard Cohen).

Pas wanneer er zich barsten in ons leven opdringen, is er tijd om de chaos even aan ons voorbij te laten razen en stil te staan bij wat er eigenlijk allemaal misloopt.”

Volgens Dirk de Wachter is één van de grootste problemen van onze samenleving de illusie van maakbaarheid. Het idee dat we voor de volle 100% zelf in staat zijn ons eigen geluk te creëren. Als dat niet lukt is dat vervolgens volledig onze eigen schuld. We worden dan door de maatschappij aan de kant gezet en bestempeld als losers, kwetsbare mensen of zelfs psychiatrische patiënten.

Mensen bekijken kwetsbaarheid als iets slechts, iets dat gevaarlijk is”, zegt de psychiater. Terwijl, volgens hem, kwetsbaarheid één van de grootste talenten van de mens is. “Kwetsbaar durven zijn opent de weg naar contact en verbinding met de mensen om ons heen”. Het mag er zeker zijn!

Ik ben het hier helemaal mee eens!

Door de jaren heen heb ik (als psychiatrisch patiënte) geleerd mijn gevoelens beter te uiten en me kwetsbaarder op te stellen. Dat hoeft niet bij iedereen of altijd. Maar in je directe omgeving, bij geliefde, familie, goede vrienden heeft het tonen van kwetsbaarheid, volgens mij, alleen maar toegevoegde waarde. Het maakt je meer liefdevol mens. Het opent de deur naar de ander die dan wellicht ook meer van zichzelf durft te tonen. Het voegt een dimensie toe, aan dagelijks leven. Dichter bij elkaars en bij je eigen hart.

Je wordt er een mooier mens van!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s