Rond de kerstboom

Standard

Als ik met de honden door de straten van ons kleine, gemoedelijke dorp wandel, zie ik steeds meer kerstbomen en andere versierselen verschijnen. Gezellig! In de folders van de diverse supermarkten staan de aanbiedingen van luxe etenswaren. Ook al houden wij het altijd aan de bescheiden kant, toch haal ik alvast de aanbiedingen in huis, voor een lekker vier-gangen-diner op Eerste Kerstdag. Ik verheug me op de feestdagen. Ik verwacht er veel van; gezelligheid, relaxen, lekkere lange wandelingen met onze honden Durk en Freddie.

Velen onder ons zullen verwachten dat de feestdagen gewéldig worden. Met z’n allen aan de kerstdis en geen onvertogen woord. Alles perfect georganiseerd en niets wat fout gaat. Wat verwáchten we veel!

Volgens de filosoof Daniel Dennett is ons brein één grote verwachtingsmachine. Dat is maar goed ook. Want, als we niets zouden verwachten – grote en kleine dingen – zouden we ten onder gaan in de chaos die het leven dan zou zijn. Verwachtingen sturen ons leven, ook al zijn we ons daar meestal niet van bewust. Zeker de verwachtingen die in onze vroegste kinderjaren zijn ontstaan, kunnen zo verankerd zijn geraakt, dat het automatische aannames zijn geworden, over jezelf en de wereld om je heen.

Natuurlijk verwachten we met kerst een kerstboom en niet een versierde paastak. En misschien verwachten we wel dat alles perfect verloopt, omdat je vroegste herinneringen aan kerst zijn, dat het altijd gezellig was.

Op dat ingesleten verwachtingspatroon wordt ook ingespeeld door commercie en media. Het móet gezellig zijn. Het móet luxe zijn. En dat móet ook voor iedereen gelden.

Niet voor niets worden er, juist in deze tijd, inzamelingsacties op poten gezet, voor een goed doel. Of lees je op Facebook de schrijnende verhalen over mensen die het, met de feestdagen, niet zo breed hebben. Ik bekijk dat soort verhalen met enige scepsis. Omdat ik me ervan bewust ben dat het ook inspelen is op de hooggespannen verwachtingen rond de feestdagen. En wellicht zijn die hooggespannen verwachtingen voor een deel ook extra opgeklopt.

De ervaring leert, dat het – ook met kerst – niet allemaal vlekkeloos verloopt. De kalkoen had nog wel wat gaarder gekund. Of het kleine neefje voelt zich – uitgerekend op Eerste Kerstdag – grieperig. De kat springt net te enthousiast in de kerstboom, waardoor er een paar ballen sneuvelen.

Is dan de hele kerst mislukt?

Of stel je je verwachtingen iets lager, waardoor er – net als op alle andere dagen van het jaar – iets mis kan gaan?

Ik denk dat je juist dan veel relaxter bent. Veel meer geniet van al die kleine en grote dingen die wel goed gaan en gezellig zijn.

Het is bewezen dat je verwachtingen direct invloed hebben op je gedrag. We doen er goed aan zo min mogelijk verwachtingen te hebben, die niet uitkomen, en zoveel mogelijk verwachtingen die wél uitkomen. En heel stiekem weet je natuurlijk ook wel dat niet alles perfect zal zijn. Als je je verwachting wat lager instelt, zou het weleens een – boven verwachting – prachtige kerst kunnen worden! Met (nóg zo’n verwachting) een dik pak sneeuw.

Hoe het ook zij; ik wens je mooie feestdagen. Met veel gezelligheid. Met lekker eten. Met genieten van alles wat mooi is en goed gaat. En, vergeet niet ook aan jezelf te denken. Af en toe even een moment stil te staan. Bij wat je verwacht. En wat ervan uitkomt!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s