Je welbevinden verhogen

Standard

Gisteren schreef ik een blog over positieve emoties (Zie; Met een glimlach naar bed). Daarin beschreef ik adviezen, gegeven door onderzoekster Barbara Fredrickson, hoe je gemakkelijker bij die positieve gevoelens uit komt.

Haar adviezen zijn gebaseerd op de Positieve Psychologie; een stroming binnen de psychologie, die de nadruk legt op mogelijkheden, in plaats van onmogelijkheden. Kenmerkend voor de positieve psychologie is, dat men stelt dat het voortbouwen op en uitbreiden van persoonlijke kwaliteiten, positieve emoties genereert, wat creativiteit oplevert en hogere motivatie. Men noemt die persoonlijke kwaliteiten kernkwaliteiten. Dan moet je denken aan eigenschappen als; liefde, rust, humor, daadkracht, zorgzaamheid, etcetera. Door de kernkwaliteiten dagelijks bewust in te zetten, kan je mate van welbevinden worden beïnvloed.

Welbevinden is een combinatie van je goed voelen en goede relaties onderhouden, prestaties kunnen leveren en betekenis geven aan je leven. Welbevinden staat voor de mate waarin iemand zich lichamelijk, geestelijk en sociaal goed voelt. Welbevinden gaat dus over lekker in je vel zitten, maar ook over lichamelijk gezond zijn en tevreden met je leven.

Hoe oefen je dat nu, je kernkwaliteiten bewust inzetten, en daarmee je welbevinden verhogen?

Via de website; www.aandachtisdesleutel.nl stuit ik op een aantal oefeningen, die gebaseerd zijn op het gedachtegoed van de positieve psychologie.

Zoals bijvoorbeeld dat je opschrijft wat je allemaal vervelend vindt aan je woning, om vervolgens daarna op te schrijven wat je allemaal leuk vindt aan je woning. Sta dan eens stil bij het verschil in gevoelens bij het tweede deel van de oefening, ten opzichte van het eerste deel van dezelfde oefening ‘Meestal voelen we ons prettiger als we zoeken naar wat we wel waarderen’.

Zoals in de naam van de bovengenoemde website al besloten zit; Aandacht.

Ik denk dat dat het meest wezenlijke is bij het ervaren van positieve emoties. Aandacht voor het mooie, het goede in ons (dagelijks) leven. Aandacht voor onszelf. In mooie, liefdevolle bewoordingen.

Ik wens je vandaag een mooie dag, met een hoge mate van welbevinden!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s