Egalité – Fraternité – Liberté

Standard

Vanochtend, vroeg wakker, denk ik na over de blog die ik vandaag had willen plaatsen. Een blog over het ‘levenspad’, wat we allemaal volgen.

Maar, hoe kan ik een blog over het levenspad plaatsen, als er gisteravond zoveel levenspaden abrupt zijn beëindigd, op de Nationale feestdag in Frankrijk?

De Nationale feestdag, waarbij het motto Egalité – Fraternité – Liberté; Gelijkheid – Broederschap – Vrijheid, wordt herinnerd, wordt gevierd. Het motto wat al vanaf 1791, met het oprichten van de Franse grondwet, de lijfspreuk van Frankrijk is.

Gelijkheid – Broederschap – Vrijheid is ver te zoeken op een dag als gisteren en ook vandaag, de dag ná de verschrikkelijke aanslag.

Levens en dromen zijn verwoest, hoor ik iemand op TV zeggen.

84 doden vallen te betreuren, vele mensen vechten nog voor hun leven.

In wat voor wereld leven wij? Waar mensen van vlees en bloed andere mensen, ook van vlees en bloed, van hun leven beroven. Hoe ziek, of boos, of verbitterd moet je dan zijn?

Ik kijk naar de beelden. En dan schieten woorden tekort.

Even staat het leven stil, voor ons als toeschouwers. Maar hoelang zal het leven stil staan, voor de nabestaanden? Of van de mensen die gewond in het ziekenhuis liggen?

Egalité – Fraternité – Liberté.

Het is een motto, een illusie, die uit elkaar gespat is, op de boulevard in Nice.

Maar laat het ook een stille droom blijven, dat het ooit weer terug komt…

Advertisements

One thought on “Egalité – Fraternité – Liberté

  1. Annelies

    Boosheid, machteloosheid, verdriet wat een dag weer dat hij zo moest eindigen. Soms weet je niet meer waarom dit allemaal moet gebeuren. Weer zoveel levens beeindigd door zinloos geweld, weer zoveel families met verdriet, en wat wij ons steeds meer af vragen is het waarom, waarom moet iemandsleven worden beeindigd die je niet kent, die jouw nog nooit wat heeft aangedaan. Boosheid en onbegrip overvallen mij steeds vaker en de vraag waarom…..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s