Druk, drukker, drukst

Standard

Als je een willekeurig iemand aanspreekt en je vraagt hoe het gaat, krijg je heel vaak te horen; “ja, druk hè”. Iedereen heeft het tegenwoordig druk. Op het werk, maar ook thuis. De kinderen moeten (met de auto) uit school gehaald en vliegensvlug naar de sport worden gebracht. Tussendoor check je snel je mail op je smartphone, en – o ja – er moeten ook nog boodschappen gedaan worden. Je ergert je in de rij voor de kassa. Daar heb je helemaal geen tijd voor. Druk hè.

Erik en ik zouden het ook druk kunnen hebben, ook al hebben we geen thuiswonende kinderen meer, en ook geen officiële vaste baan. Maar wij zouden met gemak al onze dagen vol kunnen plannen met werk voor ons klussenbedrijfje. Ik zou alle dagen van de week bezig kunnen zijn met de boot netjes maken en er klussen op doen. We zouden, net als velen, een smartphone, Ipad of hoe ze ook allemaal heten kunnen aanschaffen, en gemiddeld om de 6 ½ minuut kunnen checken of we nog nieuwe mail hebben of wat voor nieuwtjes er op Facebook zijn.

Maar, wij hebben heel bewust gekozen voor zo’n ouderwetse Nokia, waar je mee kan bellen en sms-en. En zelfs die vreselijk ouderwetse telefoon gaat bij tijd en wijle op stil of gewoon uit. Dan hebben we tijd voor onszelf of voor elkaar.

Druk zijn is een keuze die je maakt, of beter gezegd, juist niet de keuze die je maakt. Je laat je leven leiden door impulsen, door communicatiemiddelen. En het wordt alleen maar méér. Volgens psycholoog Tony Crabbe, auteur van het boek ‘Nooit meer te druk’, neemt de hoeveelheid elektronische communicatie die je ontvangt, jaar na jaar, alleen maar toe. Je krijgt het steeds drukker.

Je loopt met de kudde mee, omdat je denkt dat men dat van je verwacht. Je maakt niet de keuze dat het wel genoeg is zo, met het druk zijn. Dat je je aandacht meer wilt richten op die dingen die er wél wezenlijk toe doen, zoals de mensen die om je geven.

Ik maakte die bewuste keuze voor meer rust in mijn leven ongeveer gelijktijdig met het kopen van de boot. Deze boot, op deze afgelegen plek, is een essentieel onderdeel van de keuze me niet meer druk te maken. Niet mee te hollen in een maatschappij, die elkaar alleen maar opjut, met druk, drukker, drukst.

In een volgende blog zal ik vertellen over de tips die Tony Crabbe heeft om daadwerkelijk minder druk te zijn.

Of je stopt zijn boek ‘Nooit meer te druk‘ in je vakantiekoffer. Zodat je – na de vakantie – ook inderdaad een nieuwe, frisse start kan maken. Met een nieuwe leefstijl. Waar je af en toe bewust op de uit-knop drukt.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s