De anti-druk-beweging

Standard

Gisteren publiceerde ik een blog over het modeverschijnsel ‘druk zijn’. Bijna iedereen heeft het tegenwoordig druk. In het Psychologie-magazine lees ik een artikel over minder druk zijn. Volgens psycholoog Tony Crabbe, auteur van het boek Nooit meer te druk, is druk zijn een groot deel kuddegedrag. Door druk te zijn laat je aan je omgeving zien hoe belangrijk je wel bent. Het is een soort verslaving. Onderzoek heeft uitgewezen dat bijvoorbeeld je mail checken zorgt voor een kleine hoeveelheid dopamine, wat een prettig gevoel geeft. Dat werkt verslavend. De behoefte om opnieuw te checken doet zich gemiddeld elke 6 ½ minuut voor!

Tel je tegenwoordig nog wel mee, als je zou zeggen dat je het níet druk hebt?

Als je minder druk wilt zijn, zal je keuzes moeten maken. Het is gemakkelijker om te proberen alles te doen, dan om te kiezen wat je wel en wat je niet wilt doen. In feite is er moed voor nodig om het minder druk te hebben. We moeten niet proberen om meer te doen, maar juist om minder te doen en dat wat we doen, beter te doen. Met aandacht. Aandacht is een schaars goed, in een wereld waar iedereen het druk heeft.

Maar juist aandacht en betrokkenheid kan helpen, als anti-druk-keuze.

Betrokken zijn bij wat echt belangrijk is in ons leven; gesprekken met mensen om ons heen, tijd om na te denken, vertragen. Door ons bewust te zijn van hoe we onze aandacht gebruiken, in plaats van hoe we onze tijd gebruiken, door te streven naar betrokkenheid, in plaats van naar bezit, daar worden we uiteindelijk minder druk en gelukkiger van.

Tony Crabbe adviseert keuzes te maken. Zet de telefoon eens wat vaker uit, letterlijk of figuurlijk, in je hoofd. Multitasken is uit den boze, voor wie het minder druk wil hebben; Concentreer je op één taak. En, veel gevoel van drukte komt voort uit het uitstellen van taken. Maak alvast een beginnetje in je hoofd, voordat je aan een project begint. Dat zorgt ervoor dat het werk uiteindelijk sneller gaat.

Wie weet, kan je de volgende keer, als iemand je vraagt hoe het gaat, zeggen; Het gaat goed, ik heb rust.

Het boek ‘Nooit meer te druk’ door Tony Crabbe, Uitgeverij Luitingh-Sijthoff is te bestellen bij Bol.com en kost Є 17,99. Het is ook als e-book verkrijgbaar.

Advertisements

One thought on “De anti-druk-beweging

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s