De grote kunst van het kleine zien

Standard

Afgelopen week schreef ik een blog over geluk (‘Het geluksmoment’).

Over het genot van een kopje koffie, op de hele vroege morgen, met daarbij een prachtige zonsopkomst. Een ‘ding’ waarop ik regelmatig getrakteerd wordt. De koffie is er elke ochtend en de spectaculaire zonsopkomst is er ook regelmatig. Het is alledaags. En toch is het niet gewoon. Nog altijd geniet ik er van.

Volgens psycholoog Samuel Johnson is het zo dat als je aandacht hebt voor de kleine dingen, je de grote kunst bereikt, zo min mogelijk in onvrede en zoveel mogelijk in geluk te leven.

Hoe vaak zeggen Erik en ik wel tegen elkaar dat we zo gelukkig zijn? Heel vaak. Of Erik, die vochtige ogen kan krijgen van een goed gelukte foto van één van de katten. Het zijn de kleine dingen, zelfs al zijn ze alledaags, die ons gelukkig maken.

Dan is Erik op klus, mensen helpen die niet handig zijn en die het niet zo breed hebben, en dan krijg ik opeens zomaar een mooi SMS-je; ‘Mens, wat ben ik een gelukkig, gezegend en tevreden mens’.

Wat een pareltje, zo’n SMS!

Laatst stond Erik in de rij bij de kassa en stond een bekende, waar Erik nauwelijks contact meer mee heeft, achter hem. Erik vroeg hem hoe het ging. Er volgde onmiddellijk een relaas over de slechte financiële situatie. De man was niet gelukkig, niet tevreden. Terwijl hij – materialistisch gezien – alles heeft wat zijn hartje begeert.

Het is niet alleen zo dat je door aandacht voor kleine dingen de grote kunst bereikt zoveel mogelijk in geluk te leven. Het is ook een grote kunst die kleine dingen te zien. Te omarmen. Te koesteren. Er de aandacht, tijd en rust voor te nemen.

Als je dát doet, ligt het gevoel van geluk meer binnen handbereik. Want, het is ook gebleken dat door juist te handelen (de kleine dingen te koesteren), het gevoel (van geluk) indirect gereguleerd wordt. En niet, zoals veel mensen denken, dat het gevoel er eerst is, waarna het handelen volgt.

Dus; neem de tijd en aandacht voor dat mooie, kleine ‘ding’. En je krijgt er een mooi gelukkig gevoel bij.

Veel plezier!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s