Een memorabele dag

Standard

Het is vandaag een memorabele dag.

Op de vroege morgen bekijkt Erik, zoals altijd, zijn volkskredietbank-account. Er is geld overgeboekt naar een schuldeiser. De laatste schuldeiser. Het laatste openstaande bedrag.

Erik is per vandaag schuldenvrij!

Hij vertelt het mij met zo’n blijdschap en trots, dat ik er ontroerd door raak.

Vijf jaar lang heeft hij schulden gehad. Pas de laatste drie jaren – de jaren dat wij een relatie hebben – heeft Erik geleerd goed met geld om te gaan.

Hij is tegenwoordig net zo goed als ik, in het bijhouden van ons financiële schema. Iets wat tijd en discipline vergt, maar wat zóveel oplevert. Nooit onaangename verrassingen. Altijd weten hoe we er financieel voorstaan, op zowel de korte als de lange termijn. Van daaruit kunnen bepalen of we wat extra’s kunnen doen of dat we de hand even op de knip moeten houden.

Erik heeft bij mij geleerd sober te leven en zich desondanks schatrijk te voelen. Want dat zit niet alleen in geldbezit.

We hebben zijn schulden sámen opgelost. En, het is nooit écht vervelend geweest. We hebben gewoon normaal kunnen leven. Nooit hoeven afzien.

Het is voor Erik een memorabele dag. Omdat hij weet dat hij vanaf nu nooit meer in de schulden zal komen.

Bij de rechtbank, waar Erik drie jaar geleden onder beschermingsbewind is geplaatst, ligt al een poosje het verzoek dat beschermingsbewind op te heffen. De volkskredietbank staat daar volkomen achter.

Dan kan Erik weer helemaal zelf over zijn geld beschikken. Dan mag en kan hij het zelf beheren. Hij verheugt zich er op weer zelf te kunnen telebankieren. Hij heeft al allerlei plannen voor waar hij voor wil sparen.

Het is veel meer dan alleen het laatste bedrag naar de laatste schuldeiser. Het is blijdschap. Het is trots. En vooral vrijheid!

Vanavond vieren we deze memorabele dag met een koud biertje op ons terras.

Dat hebben we zeker verdiend!

Advertisements

One thought on “Een memorabele dag

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s