Ons luxe-probleem

Standard

Eergisteren kwamen we tot de ontdekking dat onze koelkast het niet meer deed; de drankjes kwamen er lauw uit.

We baalden enorm. Het lijkt wel alsof álles momenteel tegenzit; hoge dierenartskosten, voor de pleegpoezen, die we verzorgen, inkomsten die achteloos toegezegd zijn, maar die dan toch niet door blijken te gaan. Deze maand nieuwe tuindeuren, omdat de schuifpui al heel lang niet meer goed functioneert.

We kunnen het allemaal wel betalen, omdat we altijd al heel zuinig leven. Maar dan ook nog de koelkast die het opgeeft, dat is dan toch best vervelend.

Toch besloten we via Internet een nieuwe te bestellen.

Maar, het knaagde. Vanochtend hadden we het er nog even over. En uiteindelijk besloot Erik, mijn allround klusjesman, met hulp van een buurman, die altijd van allerlei materiaal heeft liggen, de boel door te meten. Met een paar eenvoudige handelingen en draadjes de thermostaat doorgemeten. En hoor, de motor slaat aan!

En dus haalt buurman, tussen al zijn spullen, een ‘nieuwe’ thermostaat tevoorschijn. Die Erik in onze oude, vertrouwde koelkast monteert.

Jubelend maak ik de koelkast schoon. En even jubelend annuleert Erik de bestelling van de nieuwe koelkast.

Hoe vaak zullen mensen, net als wij in eerste instantie, denken dat je direct een nieuw apparaat moet aanschaffen als de oude stuk is? Moet er natuurlijk ook bij vermeld worden dat een handige man in huis hebben wel stukken scheelt. Als ik nog alleen zou zijn geweest, was er simpelweg een nieuw apparaat gekomen. Ik wist niet beter.

Wat zijn we eigenlijk verwend, realiseerden we ons. Wat stoppen we gedachteloos spullen in de koelkast, zonder erbij stil te staan dat het eigenlijk heel luxe is. Dat is natuurlijk iets wat vaker voorkomt. Bijvoorbeeld, als de stroom uitvalt, besef je je pas hoeveel comfort je in huis hebt, wat draait op elektriciteit.

Wij genieten weer even extra van ons gekoelde glaasje jus d’orange. Onze dag, met een besparing van enkele honderden euro’s, kan niet meer stuk. En ons apparaat is ook niet meer stuk.

Mede dankzij onze aardige buurman, die altijd van alles bewaart.

Dank je wel, Jan!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s