Negatieve emoties deel 2 en het positieve staartje

Standard

Zoals ik gisteren al schreef, had ik last van boosheid en verdriet. Het is inmiddels allang weer over. Maar ik wil in deze blog toch nog wat citaten opschrijven uit het artikel over negatieve emoties, wat ik las in een Psychologie-magazine.

‘Nare, stressvolle ervaringen zijn meestal onze springplank naar onze hoogste toppen’. Dat komt omdat onprettige gevoelens ons vertellen hoe het met ons leven staat en ons de juiste richting op wijzen’.

Zo blijkt uit psychologisch onderzoek dat mensen die hun boosheid uiten, minder voor andermans karretje gespannen worden, meer vertrouwen hebben en zelfverzekerder overkomen. Het wordt natuurlijk een ander verhaal als je geen controle over die boosheid – op zich een nuttig signaal – hebt. Bij boosheid kan je je afvragen of degene waar je boos op bent je als persoon naar beneden wilt halen of dat de ander iets zegt over jouw gedrag. Als het je lukt je boosheid op een fatsoenlijke manier uit te spreken, heb je respect voor de ander.

In het geval van de boosheid op mijn lijf, heeft dat natuurlijk met niemand anders te maken. En er verandert natuurlijk daadwerkelijk ook niet iets. Toch verandert er wel wát. Ik leer gaandeweg beter met mijn beperking omgaan. Ik leer vrede te hebben met de gegeven situatie en toch nog een heel zinvol leven te leiden.

Want, laten we nou wel wezen! Mede dankzij mijn beperking – en het heel veel moeten rusten daardoor – ben ik in staat blogs te schrijven! Dat vind ik niet alleen ontzettend leuk om te doen, maar ik vind het ook heel betekenisvol. Andere mensen – jou – verhaaltjes ‘vertellen’, over alledaagse zaken. Je soms aan het denken zetten. Je bewust laten worden. En soms je gewoon even – het moment dat je de blog leest – laten genieten.

Ik hoop nog vele blogs te kunnen schrijven. En ik hoop dat jij me blijft volgen!

One thought on “Negatieve emoties deel 2 en het positieve staartje

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s