Stappenplan naar meer geluk

Standard

Zoals ik in een eerdere blog ‘We zijn gelukkig!’ al schreef, is het mogelijk je geluk te trainen. Neuropsycholoog Rick Hanson ontwikkelde er een stappenplan voor. Dat stappenplan heet H.E.A.L.

De H. staat voor Have; het hebben van een goede ervaring. Die ervaring, een echte of bedachte, een grote of kleine, ‘moet’ je (her)beleven.

Vervolgens ga je over naar stap 2, Enrich, oftewel het verrijken van de ervaring van de eerste stap. Het is de bedoeling niet alleen aan de goede ervaring te dénken, maar deze ook écht intens te beleven. Daardoor verankert de ervaring in je hoofd. Door de ervaring persoonlijk te maken, wordt deze nog beter in je geest opgenomen.

Dan ben je toe aan stap 3, Absorb. Het absorberen van de ervaring. Laat de ervaring een deel van jou worden. Visualiseer het gevoel wat je bij die goede ervaring hebt. En besef dat je deze ervaring voortaan altijd met je meeneemt.

De laatste stap is Link. Dit hoeft niet perse. Maar je kan de goede ervaring aan een minder goede ervaring linken. Daardoor wordt de minder goede ervaring als het ware ‘uitgegumd’ door de goede ervaring. Het blijft van belang dat de goede ervaring steeds groter blijft dan de minder goede ervaring. Als dat niet zo goed lukt, ga dan nog eens bewust terug naar de positieve ervaring.

Dit stappenplan kan je helpen (meer) geluk te ervaren. Maak het persoonlijk door te kijken naar wat je nodig hebt of wat je graag wil.

Het stappenplan is in vele situaties toe te passen. Bijvoorbeeld door je beschermd te voelen, of de ervaring van zelfcompassie op te roepen.

Om het met de woorden van ‘geluksmeester’ Rick Hanson zelf te zeggen; Als ons hoofd een kast is, pakken we dankzij een gelukstraining spontaan de mooie schatten uit die kast, in plaats van de rommel.’

Good luck!

Bron; Happinez, Auteur artikel; Astrid Maria Boshuisen

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s